Bijgerechten/ Groenten/ Vegetarisch

Turkse gevulde tomaten met rijst, rozijnen en pijnboompitten

Turkse gevulde tomaten met rijst, rozijnen en pijnboompitten

Deze gevulde tomaten worden in Turkije Zeytinyağli Domates Dolmasi genoemd en is een klassieker in de Turkse keuken. De tomaten worden gevuld met een kruidige rijst met rozijnen en pijnboompitten. Daarna worden ze in de oven klaargemaakt.

In dit recept staat niet alleen hoe je ze in de oven kunt klaarmaken, maar ook hoe je het kunt maken op de BBQ. Ze zijn echt heerlijk, dus ga ze zeker eens proberen!

Lekker hierbij is bijvoorbeeld deze lamskebab met yoghurtsaus en pitabroodjes of Bifteki met feta.

 

Turkse gevulde tomaten met rijst, rozijnen en pijnboompitten
De gevulde tomaten gaan in de skillet voor bereiding op de BBQ. Bij bereiding in de oven gaan ze op de bakplaat.

Turkse gevulde tomaten met rijst, rozijnen en pijnboompitten

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordeling)
Laden...
Aantal: 6 personen
Voorbereidingstijd: 30 minuten Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 4 el olijfolie
  • 225 gram rijst
  • 1,5 el pijnboompitten
  • 2 el rozijnen
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl dille
  • 1/2 tl piment
  • 500 ml groentebouillon van tablet
  • 2 el verse peterselie, fijngesneden
  • 2 el verse munt, fijngesneden
  • 10 tomaten

Instructies

1

Snipper de ui en verwarm de olijfolie in een ruime braad- of hapjespan. Voeg de ui toe en bak 3 minuten op middelhoog vuur. Blijf rustig roeren in de pan en zorg dat de ui niet bruin wordt.

2

Pers het teentje knoflook boven de pan uit en bak 1 minuut zachtjes mee.

3

Voeg de ongekookte rijst erbij en bak een paar minuten mee tot de rijst gaat glanzen. (Blijf roeren in de pan.)

4

Voeg de pijnboompitten, rozijnen, kaneel, dille en piment bij de rijst en roer goed door.

5

Giet de groentebouillon in de pan, roer door en laat de rijst 15 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Roer de rijst af en toe om, om aanbranden te voorkomen.)

6

Verwarm de oven of de BBQ voor op 180 graden.

7

Snijd de kapjes van de tomaten en verwijder het vruchtvlees en de zaadjes.

8

Meng de verse peterselie en munt door de rijst.

9

Vul de tomaten met het rijstmengsel en leg de kapjes op de tomaten.

Bereiding oven:

10

Leg de tomaten op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met een beetje olijfolie en bak in ongeveer 25 tot 30 minuten gaar.

Bereiding BBQ:

11

Leg de tomaten in een ingevette skillet of aluminium bakje. Besprenkel met een beetje olijfolie en grill in ongeveer 30 minuten gaar.

Notities

Extra benodigdheden: bakplaat met bakpapier of skillet/aluminiumbakje

Deze recepten vind je misschien ook leuk

Nog geen beoordelingen

Laat een bericht achter