Dit Zuid-Amerikaanse gerecht genaamd Lomo al Trapo (lende in doek), zag ik voor het eerst voorbij komen op Instagram. Het is een traditionele bereidingswijze uit Colombia, waarbij ossenhaas gewikkeld wordt in een doek en op gloeiende kolen gegaard wordt.Er zijn veel recepten te vinden op internet, maar er is er ook een te vinden in het boek van Jord Althuizen Smokey Goodness 2.
Toen ik zelf het boek Smokey Goodness 2 had gekregen moest ik uiteraard deze spectaculaire manier voor het bereiden van een ossenhaas een keer zelf proberen. Over het boek heb ik een review geschreven, die hier te vinden is!
De ossenhaas wordt gewikkeld in een zoutkorst en een theedoek en dan wordt hij direct op de kolen of het vuurbed gelegd.
Door het garen wordt de zoutkorst keihard, dus zorg dat thermometer voor het garen in de ossenhaas zit.
Lomo al Trapo
Ingrediënten
- 1 kg ossenhaas
- 700 gram zeezout
- 4 el gedroogde tijm
- 6 el gedroogde oregano
- 2 el peper
- 500 ml goedkope rode wijn
Instructies
Dompel de theedoek in de rode wijn en laat goed intrekken.
Maak een vuurbed van ongeveer 100x 40 cm.
Meng het zout en de kruiden door elkaar.
Verdeel het zout in een dunne laag van 1cm over 2/3 van de opengevouwen theedoek.
Leg de ossenhaas op de zoutlaag en rol hem in.
Bind de theedoek vast met slagerstouw.
Zorg voor een kernthermometer in de ossenhaas voor hij op het vuur gaat.
Gaar de Lomo al Trapo onder regelmatig draaien tot een kerntemperatuur van 50 graden.
Hak de hard geworden zoutkorst weg en veeg de ossenhaas schoon.
Laat nog 10 minuten rusten in aluminiumfolie.
Serveer in dunne plakken.
Notities
Extra benodigdheden: theedoek, slagerstouw
Nog geen beoordelingen