Wij zijn thuis gek op vijgen en dit toetje is dan ook op ons lijf geschreven. Vijgen zijn vaak lastig te verkrijgen in de supermarkt, dus zodra ze in de schappen liggen dan laten wij ze zeker niet liggen.
Tijdens onze vakantie van 2018 in Kroatië hadden wij het geluk dat we in een huisje zaten met eigen vijgenbomen. Verser hebben wij ze nog nooit gehad. Dit gerecht doet mij dan ook terugdenken aan die heerlijke warme zomer met een mand vol verse vijgen.
Ik heb ook dit mooie recept uit Smokey Goodness 2 van Jord Althuizen. Lees hier mijn review over dit boek.
Tip: zo’n gerecht staat nóg mooier als het geserveerd wordt op mooie borden!
Gegrilde vijgen met roombotercake
Ingrediënten
- 4 plakken roombotercake
- 6 cantuccini (verkruimeld)
- 12 muntblaadjes( fijngesneden)
- 4 verse vijgen
- Voor de siroop
- 150 ml rode port
- 50 gram suiker
- 1 kruidnagel
- 1 steranijs
- Voor de vanilleroom
- 50 ml slagroom
- 1 el poedersuiker
- 100 gram mascarpone
- 1 vanillestokje
Instructies
Doe de port, suiker, steranijs en kruidnagels in een pan.
Breng dit aan de kook op laag vuur tot een stroperige substantie ontstaat.
Klop eerst de slagroom samen met de poedersuiker.
Voeg de mascarpone en het merg van het vanillestokje toe en roer dit goed door.
Steek de BBQ aan met een directe zone van 180 graden.
Snijd de vijgen door de helft.
Vet het BBQ rooster goed in met olie.
Gril de vijgen met de opengesneden zijde 4 tot 5 minuten en keer om en gril nog 4 minuten.
Gril de cake kort aan beide zijden om hem op te warmen.
Leg de cake op een bord en verdeel de vanilleroom en vijgen eroverheen.
Garneer met de cantucinnikruimels, portsiroop en de munt.
Nog geen beoordelingen