Voor dit gerecht was ik weer bij mijn lokale Turkse supermarkt geweest en kwam ik thuis met een mooi stuk lamsnek met bot. Lamsnek is ideaal in stoofgerechten en het bot geeft een mooie extra smaak af, dus voeg dit tijdens het stoven ook toe. Dit keer kozen we voor een Franse stijl en hebben we een heerlijke stoofpot gemaakt met een mooie Franse rode wijn en veel verse groenten.
Wanneer je staat te wachten bij de smakelijke geuren die uit je BBQ komen, kun je mooi de rode wijn alvast voor proeven!
Wijntip: La Palma Carmenère
Tip voor BBQers: gebruik onze bakolijfolie voor een nóg lekkerdere smaak!
Eet smakelijk!
Franse lamsstoofpot uit de Dutch Oven
Ingrediënten
- 1 kg lamsnek
- 4 sjalotjes (grof gesnipperd)
- 3 teentjes knoflook
- 6 bospenen
- 1 gele paprika
- 1 rode paprika
- 2 stengels bleekselderij
- 4 tomaten
- 1 courgette
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 el bloem
- 200 ml rundfond
- 500 ml fles rode wijn (Franse wijn)
- 2 takjes tijm
- 3 laurierblaadjes
- 2 takjes rozemarijn
- bakolijfolie (zie onze BBQandcookingshop)
- peper
- zeezout
- handje platte peterselie (fijngehakt)
Instructies
Snijd de lamsnek in stukken en laat de botten aan het vlees zitten.
Snipper de sjalotjes en hak de knoflook fijn.
Snijd tevens de bospenen, paprika's, tomaten, bleekselderij en de courgette in stukjes.
Steek de BBQ aan met een directe zone van ongeveer 160 graden.
Zet de Dutch Oven op de BBQ en laat deze op temperatuur komen.
Bak de lamsnek rondom bruin in olijfolie, haal uit de Dutch Oven en houdt apart.
Fruit de sjalotjes en de knoflook ongeveer 5 minuten.
Voeg de groenten en de tomatenpuree toe en bak dit ongeveer 5 minuten mee.
Voeg het vlees toe en blus af met het rundfond en de rode wijn.
Wacht tot het kookt en haal dan de Dutch Oven van de BBQ en leg de heat deflector neer (als je geen kamado hebt zorg dan bij het begin dat je een directe en indirecte zone hebt.)
Zorg voor een indirecte zone van ongeveer 120 graden.
Zet de Dutch Oven weer terug op de BBQ en voeg de tijm, laurierblaadjes, rozemarijn, peper en zout toe.
Laat dit ongeveer 60 minuten zachtjes sudderen.
Voeg de laatste 5 minuten de bloem toe, zodat de saus een beetje kan indikken.
Bestrooi voor het serveren met de peterselie.
Notities
Extra benodigdheden: Dutch Oven
Nog geen beoordelingen