Samosa’s zijn heerlijk kruidige hapjes gevuld met onder andere aardappel, doperwten, ui en specerijen. Dit gerechtje kun je vinden in de Indiase en Pakistaanse keuken en wordt vaak geserveerd met een frisse yoghurtdip of een chutney.
Het wordt gemaakt van filodeeg of bladerdeeg en je kunt volop variëren met de vulling. Heerlijk als bijgerechtje bij een Indiase maaltijd óf als lekker warm kruidig hapje bij de borrel!
Samosa's met raita
Ingrediënten
- 8 vellen filodeeg
- 200 gram kruimige aardappels
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook
- 1 cm verse gember
- 2 tl garam masala
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl kurkuma
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl mosterdpoeder
- 1/2 tl chilipoeder
- zeezout
- 100 gram doperwtjes (diepvries)
- 2 el verse koriander, fijngesneden
- olijfolie
- Raita:
- 100 gram Griekse yoghurt
- halve komkommer
- 1 el citroensap
- 1 uitgeperst teentje knoflook
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1 el verse munt, fijngesneden
- verse peper
- zeezout
Instructies
Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Kook de aardappelblokjes in water met een beetje zout in 4 minuten beetgaar. Giet af en zet het apart.
Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en fruit de gesnipperde ui op laag vuur.
Snijd het teentje knoflook en de verse gember fijn en voeg bij de ui. Bak op middelhoog vuur een paar minuten mee.
Roer de specerijen door het uienmengsel en bak kort mee.
Voeg de aardappelblokjes, de doperwten en de verse koriander toe, roer goed door en bak een paar minuten zachtjes mee. Breng op smaak met zout.
Stamp de vulling met een stamper tot een grove vulling.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg een vel filodeeg op het werkblad en bestrijk met een bakkwast met olijfolie. Leg er een tweede vel filodeeg erop en bestrijk ook deze met olijfolie. Snijd het filodeeg in 4 lange repen. (Elke reep wordt 1 samosa.)
Verdeel 1 el vulling op de rechter onderkant van het deeg. Vouw de linker onderkant schuin naar rechts waardoor er een klein driehoekje ontstaat. Vouw het deeg steeds door naar de andere kant zodat je een mooi gevouwen driehoekje krijgt. Druk de raden goed dicht en smeer eventueel in met een beetje olijfolie.
Leg de driehoekjes op een bakplaat met bakpapier, smeer ze in met een beetje olijfolie en bak ze in het midden van de oven in 15 minuten mooi goudbruin.
Raita:
Snijd de komkommer doormidden en schraap met een lepel de zaadjes eruit. Rasp de komkommer met een fijne rasp en knijp goed uit. Zorg dat er bijna geen vocht meer uitkomt.
Voeg de komkommerrasp bij de yoghurt en roer er de rest van de ingrediënten door.
Notities
Extra benodigdheden: koekenpan, bakplaat met bakpapier, rasp
Nog geen beoordelingen