Frittata komt oorspronkelijk uit Italië en is eigenlijk uit armoede ontstaan. Het werd vaak op het plattenland gemaakt, waar ze niet altijd genoeg geld hadden om elke dag een nieuwe maaltijd te maken. Er werden dan groenten, pasta of kliekjes van de dag ervoor in de frittata verwerkt.
Je kunt de frittata het beste zien als een goedgevulde omelet. Je kunt verschillende groenten toevoegen, maar ook kip, vis, vlees of kaas. Eet je het als hoofdgerecht, serveer er ook een lekkere salade of warm stokbroodje bij.
Frittata met tomaat, kaas en tijm
Ingrediënten
- 2 zoete uien
- 50 gram boter
- 3 tomaten
- 75 gram cheddar, geraspt
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 300 ml slagroom
- 6 eieren
- peper
- zeezout
- 4 takjes tijm, alleen de blaadjes
Instructies
Snijd de zoete uien doormidden en snijd elke helft in reepjes.
Snijd de tomaten op dezelfde wijze in kleine reepjes.
Verhit de boter in een grote koekenpan en bak de ui met de tomaat 10 minuten op laag vuur. Roer regelmatig.
Voeg de fijngesneden knoflook toe en bak nog een paar minuten zachtjes mee.
Klop de eieren met de slagroom met een garde los en breng op smaak met peper en zout. Schenk het eimengsel over de tomaten met uien in de pan. Bestrooi met de geraspte cheddar en de tijmblaadjes. Laat de frittata in ongeveer 20 minuten stollen op laag vuur.
Verwarm de grill op de hoogste stand en zet de pan 3 minuten onder de grill zodat de bovenkant goudbruin wordt.
Notities
Extra benodigdheden: garde, grote koekenpan
Nog geen beoordelingen