Hoofdgerechten

Zuurkoolovenschotel met gehakt en appel

Zuurkoolovenschotel met gehakt

Deze zuurkoolovenschotel is echt heel erg favoriet bij ons thuis. Ik denk dat dat komt door de zachte appeltjes en het gehakt wat er in zit. Het haalt het zure van de zuurkool een beetje weg en de combinatie van smaken is gewoon erg lekker. 

Perfect voor een herfstige of winterdag zeggen wij!

Deze ovenschotel kan ook prima van tevoren al klaargemaakt worden. Bijvoorbeeld een dag eerder of in de ochtend. Na een drukke dag hoef je alleen nog maar de oven voor te verwarmen en de zuurkoolovenschotel erin te schuiven. Lekker makkelijk toch?

 

Zuurkoolovenschotel met gehakt

Zuurkoolovenschotel met gehakt en appel

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)
Laden...
Aantal: 4 personen
Voorbereidingstijd: 30 minuten Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 50 gram roomboter
  • kopje melk (opgewarmd)
  • 500 gram zuurkool
  • 1 el roomboter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 500 gram rundergehakt
  • 70 gram tomatenpuree (blikje)
  • 1/2 el suiker
  • 2 el crème fraîche
  • 2 appels, geschild en in plakjes gesneden
  • paneermeel
  • peper
  • zeezout

Instructies

1

Kook de zuurkool met een laagje water 20 minuten op laag vuur.

2

Schil de aardappels en snijd ze in vieren. Kook de aardappels in een ruime pan met water in ongeveer 18 minuten gaar.

3

Verhit 1 el roomboter in een koekenpan en bak de gesnipperde ui 3 tot 4 minuten op middelhoog vuur. Voeg het gehakt erbij en rul tot het bruin en gaar is.

4

Meng de tomatenpuree door het gehakt en bak 2 minuten zachtjes mee. Roer de suiker en crème fraîche erdoorheen en laat op laag vuur nog even doorgaren. Breng op smaak met peper en zout.

5

Verwarm de oven voor op 180 graden.

6

Giet de zuurkool af en laat uitlekken.

7

Giet de aardappels af, voeg 25 gram boter en de opgewarmde melk toe en stamp tot een zachte puree. (Gebruik een pureestamper hiervoor) Breng op smaak met peper en zout.

8

Vet een ovenschaal in met een beetje olie of boter en maak laagjes van achtereenvolgens aardappelpuree, gehaktmengsel, zuurkool, partjes appel, gehaktmengsel, zuurkool en eindig met een laag aardappelpuree.

9

Bestrooi de puree met paneermeel tot alles is bedekt en verdeel de laatste 25 gram boter in blokjes eroverheen.

10

Bak de ovenschotel 20 minuten in het midden van de oven.

11

Tip: deze ovenschotel kan heel goed een dag eerder of in de ochtend klaargemaakt worden. Je hoeft `s avonds alleen nog maar de zuurkoolschotel op te warmen in de oven.

Notities

Extra benodigdheden: pureestamper, ingevette ovenschaal

Deze recepten vind je misschien ook leuk

Nog geen beoordelingen

Laat een bericht achter