Heb je verse vijgen uit eigen tuin? Dan kun je er heel makkelijk zelf jam van maken.
Heerlijk voor op een borrelplankje met kaas, in de yoghurt of op een bruschetta met bijvoorbeeld geitenkaas. Wij hebben er geen extra smaakmakers aan toegevoegd, want wij houden erg van de pure smaak van de vijgen. Maar je kunt er natuurlijk ook een beetje kaneel of verse gember aan toevoegen.
Zorg in ieder geval voor schone, steriele potten. Dan kun je de jam lang bewaren.
Vijgenjam
Ingrediënten
- 10 of 11 verse vijgen (ongeveer 500 gram)
- 150 gram suiker
- sap van een halve citroen
Instructies
Was de vijgen en snijd het puntje eraf. Snijd de vijgen vervolgens in partjes.
Voeg de vijgenpartjes samen met de suiker en het citroensap in een pan en breng zachtjes aan de kook.
Laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
Pureer de vijgen met een staafmixer mooi glad.
Giet de vijgenjam in een grote pot of twee kleine uitgekookte potjes
Notities
Extra benodigdheden: staafmixer, 1 of meerdere potjes (eerst uitkoken)
Nog geen beoordelingen