Hoofdgerechten/ Vlees BBQ

Portugese hamburger

Portugese hamburger

In de Portugese keuken is veel vlees en vis te vinden zoals bacalhau, gezouten en gedroogde kabeljauw en zeevruchten. Ook kenmerkt deze keuken zich door het gebruik van veel verschillende soorten kruiden en olijfolie. Knoflook en uien worden ook in veel gerechten verwerkt.

Boerenkool kom je ook vaak tegen, bijvoorbeeld in de caldo verde. Een Portugese soep waarin aardappel, ui, knoflook èn boerenkool gaat. De boerenkool wilden wij daarom ook laten terugkomen bij de burger in de vorm van een pesto.

De Portugese biefstuk wordt dikwijls geserveerd met een gepocheerd ei. Dit vleesgerecht noemen ze ‘bife com ovo a cavalo’ en betekent letterlijk ‘paardrijden biefstuk’ omdat het net lijkt alsof het ei op de biefstuk rijdt. Nou dat eitje wilden wij ook laten rijden op de burger natuurlijk!

Onze Portugese burger wilden we graag beleggen met Presunto. Presunto is een gezouten en gerookte ham die helaas hier niet verkrijgbaar is, maar wel lijkt op Spaanse serranoham of Italiaanse prosciutto. Wij kozen voor serranoham, maar mocht je liever voor de prosciutto willen gaan dan kan dat ook. Oh en hoe het pocheren van eieren in zijn werk gaat, kun je zo opzoeken op internet.

Portugese hamburger

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordeling)
Laden...
Aantal: 5 personen
Voorbereidingstijd: 20 minuten Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten

  • 5 Robuust witte pavébroodjes (of andere broodjes naar keuze)
  • 5 eieren, gepocheerd
  • 80 gram Serranoham
  • Boerenkoolpesto:
  • 100 gram boerenkool
  • 1 teentje knoflook
  • 40 gram Pecorino kaas, geraspt
  • 30 gram pijnboompitten
  • 4-6 el olijfolie
  • peper
  • zeezout
  • Burgers:
  • 900 gram half om half gehakt
  • 1 kleine ui fijngesnipperd
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1,5 tl komijnzaad
  • 1,5 tl kerriepoeder
  • 1 tl koriander
  • 1 tl zout
  • 1 tl peper

Instructies

1

Voeg voor de pesto de boerenkool, 1 teentje knoflook, de geraspte Pecorino kaas, pijnboompitten en 4 el olijfolie in een hoge maatbeker en pureer tot een gladde pesto. Voeg eventueel nog een paar el olijfolie tot als de pesto te dik is. Breng op smaak met peper en zeezout.

2

Maak een mengsel van de kruiden en voeg dit samen met de ui toe aan het gehakt.

3

Meng de kruiden en het ui goed door het gehakt heen.

4

Maak 5 gelijke hamburgers van ongeveer 200 gram.

5

Steek de BBQ aan met een direct warmte van 180 graden.

6

Grill de hamburgers ongeveer 7 minuten per kant en draai regelmatig.

7

Beleg de broodjes met de Serranoham, een burger, een gepocheerd eitje en de boerenkoolpesto.

Notities

Extra benodigdheden: staafmixer of keukenmachine

Deze recepten vind je misschien ook leuk

Nog geen beoordelingen

Laat een bericht achter