Een klassieker kunnen we deze heerlijke taart zeker noemen. Oorspronkelijk is het een recept uit Australië gemaakt voor en vernoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova. Het recept is gebaseerd op de Franse meringue. (Die overheerlijke eiwitschuimschuimpjes.) Het verschil hiermee is dat in de pavlova ook maïzena en azijn gaat. Hierdoor blijft de binnenkant heerlijk zacht en luchtig.
Het lijkt misschien heel veel werk om deze taart te maken, maar geloof mij dat is het zeker niet. Je moet alleen wel rekening houden met een paar dingen. Zorg namelijk voor een brandschone en vetvrije kom en kloppers. Als ze niet goed schoon en vetvrij zijn zal het eiwit niet goed stijf worden. (Ik wrijf alles altijd eerst even in met een beetje citroen.) Zorg ook dat de temperatuur goed is zodat de taart niet bruin wordt. En open de deur van de oven niet tijdens het bakken, dan zal de pavlova inzakken.
Pavlova met slagroom, aardbeien en witte chocolade
Ingrediënten
- 4 eiwitten
- 225 gram suiker
- 6 tl maïzena
- 1 tl witte wijnazijn
- 250 ml slagroom
- 2 afgestreken el suiker
- 400 gram aardbeien, schoongemaakt
- 50 gram witte chocolade
- verse munt
Instructies
Verwarm de oven voor op 150˚C.
Klop de eiwitten luchtig in een vetvrije kom.
Voeg al mixend voorzichtig de suiker beetje bij beetje erbij tot het stevige pieken vormt.
Zeef de maïzena boven de kom en roer het samen met de witte wijnazijn voorzichtig door het eiwitschuim. (Gebruik hiervoor een spatel.)
Leg het eiwit op de bakplaat met bakpapier. Vorm een cirkel met een diameter van ongeveer 20 cm.
Schuif de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur meteen naar 120 graden. Bak de pavlova 1 uur in de oven.
Zet na een uur de oven uit en laat de pavlova volledig afkoelen in de oven.
Smelt de chocolade au bain marie. (Dit doe je door de chocolade in stukjes te breken en in een grote kom te leggen. Verwarm een laagje water in een pannetje op het vuur. De kom gaat op het pannetje, waarbij de kom het water niet mag raken. Zorg dus voor een grotere kom en een kleinere pan. Door de warmte zal de chocolade gaan smelten. Roer goed door.)
Haal de pavlova voorzichtig van het bakpapier en leg op een mooie schaal.
Klop de slagroom met de 2 el suiker lobbig en verdeel over de pavlova.
Verdeel de aardbeien over de taart en giet de gesmolten warme chocolade over de schaal. Gebruik hiervoor een lepeltje om te doseren.
Garneer met verse blaadjes munt.
Notities
Extra benodigdheden: bakplaat met bakpapier, mixer met kloppers
Nog geen beoordelingen