Noorwegen is een langgerekt land met een ellenlange kust. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat Noorwegen ook een echt visland is. De Noorse keuken is nog steeds gebaseerd op de oude visserij, maar ook op de veeteelt en landbouw van vroeger. Lamsvlees en wild zoals hert, eland en zelfs rendier staan op het menu.
Traditionele visgerechten zijn onder andere gerookte zalm, gerookte forel en stokvis. Omdat Noorwegen bij uitstek het land van de vis en zeevruchten is, hebben we dan ook gekozen voor een burger van verse zalm. Bij de verse zalm wordt vaak een Noorse mosterdsaus met dille geserveerd.
Maak zeker onze overheerlijke verse spinaziesalade erbij. Een heerlijke combi samen met de Noorse visburger!
Tip: gebruik in de salade onze biologische olijfolie en witte balsamico voor een overheerlijke en pure smaak. (Óók in een combiset te verkrijgen in onze shop!)
Nyt måltidet!
Noorse hamburger
Ingrediënten
- 5 witte schnittbroodjes
- 50 gram verse bladspinazie
- 2 el kappertjes
- 1/2 rode ui in dunne ringen
- mosterd-dillesaus (bijv. Yildriz)
- Komkommersalade:
- 1 komkommer in plakjes
- 1 el suiker
- 1/2 el verse dille
- 2 el witte wijnazijn
- peper
- zeezout
- Zalmburger
- 700 gram verse zalmfilet
- 2 tl mosterdpoeder
- 2 tl uienpoeder
- 2 eieren
- 1 el fijngehakte bieslook
- peper
- 4 el paneermeel
- Optioneel spinaziesalade
- 150 gram verse spinazie
- 1 gele paprika in reepjes
- 6 el doperwtjes
- 2 gekookte eieren
- 2 el biologische olijfolie (uit onze shop)
- 1/2 el witte balsamico (uit onze shop)
- 2 tl dille
- peper
- zeezout
Instructies
Maak de komkommersalade door de witte wijnazijn in een kom te mengen met de suiker en dille. Breng op smaak met peper en zout en roer de plakjes komkommer erdoorheen.
Doe de zalmfilet in een keukenmachine en druk op de pulseerknop tot de zalm grof is gehakt.
Voeg de mosterdpoeder, uienpoeder, eieren, bieslook en de peper toe en meng in de keukenmachine tot een pasta.
Maak nu 4 gelijke zalmburgers en wentel dit door de paneermeel.
Leg de zalmburgers minimaal een uur in de koelkast om op te stijven.
Steek de BBQ aan met een directe zone van ongeveer 160 graden.
Gril de hamburgers ongeveer 4 minuten per kant tot een kerntemperatuur van 48 graden.
Beleg de broodjes achtereenvolgens met verse spinazie, komkommersalade, de visburger, kappertjes en rode ui. Garneer met de mosterd-dillesaus naar smaak.
Optioneel spinaziesalade:
Blancheer de doperwtjes door ze 2 tot 3 minuten in kokend heet water te leggen. Daarna afgieten en met koud water afspoelen.
Maak de dressing door de olijfolie, witte balsamico en dille door elkaar te kloppen. Breng op smaak met peper en zeezout.
Meng in een ruime kom de verse spinazie met de gele paprikareepjes, doperwtjes en de dressing.
Snijd de eieren in stukjes en verdeel over de salade.
Notities
Extra benodigdheden: keukenmachine
Nog geen beoordelingen