Hoofdgerechten

Kofta in tomatensaus met gegrilde aubergines

Gehaktballetjes in tomatensaus vinden wij sowieso al erg lekker, maar deze kruidige variant is ook heerlijk! Veel mensen denken dat het een Grieks vleesgerecht is, maar eigenlijk is het uit Turkije afkomstig. Kofta komt van het woord Köfte wat vleesbal betekent. 

Sommige mensen maken van het gehaktmengsel een soort rolletjes, maar wij maken er gehaktballetjes van. De balletjes garen in de tomatensaus en de kruiden geven het gerecht een lekker Mediterraans tintje. De aubergines en uien hebben wij op de BBQ gegrild, maar dat kan uiteraard ook prima in een grillpan in de keuken.

Lekker met feta of olijven!

Kofta in tomatensaus met gegrilde aubergines

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,00 van de 5)
Laden...
Aantal: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten

  • 3 uien
  • 20 gram verse peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • ½ tl gemalen kaneel
  • 1 tl gemalen komijn
  • 300 g rundergehakt
  • 4 el olijfolie
  • 400 g tomatenblokjes
  • 300 g witte rijst
  • 2 aubergines
  • 1 tl gedroogde oregano

Instructies

1

Snipper 1 ui en snijd de andere 2 in halve ringen.

2

Snijd de peterselie fijn en pers de knoflook.

3

Meng de helft van de gesnipperde ui en de helft van de peterselie, de knoflook, kaneel en komijn door het gehakt. Breng op smaak met peper en zout.

4

Rol balletjes van het gehakt.

5

Verhit de 2 el olijfolie in een hapjespan en bak de gehaktballetjes in 3 minuten rondom bruin.

6

Neem uit de pan en fruit de rest van de gesnipperde ui in het achtergebleven bakvet.

7

Voeg de rest van de peterselie en de tomatenblokjes toe en leg de balletjes in de tomatensaus en stoof met de deksel op de pan in 15 minuten gaar.

8

Breng op smaak met peper en zout.

9

Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

10

Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de uiringen in 3 tot 4 minuten zacht en lichtbruin.

11

Snijd de aubergine in halve plakjes.

12

Schep de uiringen uit de pan en bak de aubergine in het achtergebleven bakvet in 5 min. bruin en gaar.

13

Voeg de uiringen toe en breng op smaak met de oregano, peper en zout.

14

Verdeel de koftaballetjes, tomatensaus en aubergine over borden en serveer met de rijst.

15

Lekker met feta.

Notities

Extra benodigdheden: koekenpan, hapjespan

Deze recepten vind je misschien ook leuk

Nog geen beoordelingen

Laat een bericht achter