Gratin is echt zo’n klassieker die je wel een keer gemaakt moet hebben. En zéker deze met tijm. Dit gerecht lijkt misschien een beetje ingewikkeld, maar dat is het absoluut niet. Zodra de aardappels in schijfjes zijn gesneden, hoef je alleen maar te mengen met knoflook en tijm. De room en kaas verdeel je eroverheen en dan kan de ovenschaal al in de oven.
Wij aten deze heerlijke gratin met prei en vis van de BBQ, maar je kunt natuurlijk volop variëren ermee. Tijdens de feestdagen misstaat dit gerecht trouwens ook niet!
Ben benieuwd wat je ervan vindt!
Aardappelgratin met tijm
Ingrediënten
- 1 kilo vastkokende aardappels
- 1 teentje knoflook
- 5 takjes verse tijm
- 250 ml slagroom
- 150 gram Gruyère geraspt
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de aardappels en snijd in flinterdunne plakjes met een keukenmachine of dunschiller. (Je kunt ook eventueel een rasp gebruiken.)
Pers de knoflook uit en snijd de tijmblaadjes fijn. Voeg beide bij de aardappelschijfjes.
Voeg peper en zout toe en meng goed door.
Verdeel het aardappelmengsel over een ingevette ovenschaal.
Schenk de slagroom over de aardappels en verdeel de geraspte kaas erover.
Bak de gratin in 1 uur mooi bruin en gaar. Dek na ongeveer 30 minuten de gratin af met aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet te bruin wordt.
Garneer met extra tijm.
Notities
Extra benodigdheden: keukenmachine (of rasp/dunschiller), ovenschaal
Nog geen beoordelingen