Deze Butter chicken is een heerlijk gerecht uit de Indiase keuken die je echt een keer moet proberen. De kip laat je lekker lang liggen in de marinade met kokosmelk en dat maakt hem boterzacht. Serveer er rijst en een lekker naanbrood bij om die in de saus te dopen en je hebt een heerlijke maaltijd.
Mocht je een keer op vakantie gaan naar India dan kun je het gerecht vinden onder de naam Murgh Makhani. Wij horen graag of hij daar net zo lekker is.
Ik heb dit gerecht gemaakt in de Dutch Oven op de BBQ, maar uiteraard kan dit ook prima in de keuken in een goede braadpan gemaakt worden.
Indiase butter chicken uit de Dutch Oven
Ingrediënten
- 800 gram kippendijfilet
- 1 blikje kokosmelk (400ml)
- 3 el garam masala
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 1,5 tl paprikapoeder
- 1/2 tl chilipoeder
- 1 tl zeezout
- 2 uien
- 3 cm verse gember
- 50 gram roomboter
- 15 gram cashewnoten
- 1 limoen
- 100 ml water
- 250 ml slagroom
- 1 handje fijngehakte koriander
Instructies
Meng de kokosmelk met de garam masala, chilipoeder, knoflook , paprikapoeder en het zout.
Leg de kippendij in de marinade voor tenminste 4 uur.
Snijd de uien in halve ringen en hak de gember en cashewnoten fijn.
Rasp de schil van de limoen en snijd daarna door de midden.
Steek de BBQ aan met een directe zone van ongeveer 160 graden.
Zet de Dutch Oven op de BBQ en laat de roomboter smelten.
Fruit eerst de uien tot ze glazig zijn en haal ze dan uit de Dutch Oven.
Haal de kippendijen uit de marinade en bak rondom aan.
Voeg de cashewnoten erbij en bak enkele minuten.
Voeg vervolgens de marinade, gember, uien en de schil van limoen toe.
Pers daarna het sap uit de limoen en voeg dit samen met het water toe.
Roer dit goed door elkaar tot het zachtjes begint te koken.
Haal de Dutch Oven van de BBQ en leg de heat deflector neer (als je geen kamado hebt zorg dan bij het begin dat je een directe en indirecte zone hebt.)
Zorg voor een indirecte zone van ongeveer 150 graden.
Laat de Dutch Oven voor ongeveer 1,5 uur rustig sudderen en voeg na ongeveer 1 uur de slagroom toe.
Hak de koriander fijn en strooi dit erover wanneer je klaar bent.
Serveer met een heerlijk naanbrood, rijst en bloemkool.
4 Comments
Jeroen
13 november 2022 at 21:27Mooi gerecht, vraagje over de kippen dijen filet , heb je die in blokjes gesneden of zo heel gemarineerd en in de Dutch oven gedaan?
bbqandcooking
13 november 2022 at 23:54Hoi Jeroen,
Ik heb ze niet gesneden maar je kan ze ook zeker door de helft snijden. Blokjes raad ik niet aan omdat het dan sneller droog wordt.
Eet smakelijk.
Jeroen
19 november 2022 at 17:25Bedankt , ik heb het vandaag op de kamado gemaakt en het was heerlijk 😃
bbqandcooking
20 november 2022 at 10:21Graag gedaan en super fijn om te horen dat het heeft gesmaakt.