Bijgerechten/ Hoofdgerechten

Flammkuchen

Flammkuchen is een gerecht uit de Elzas waar het ook wel tarte flambée genoemd wordt. Het wordt ook in Duitsland gegeten en daar wordt afhankelijk van de regio flammkuchen of flammekueche genoemd. 

Deze Elzasserpizza wordt gemaakt van een bodem van brooddeeg met daarop een laag crème fraîche. Verder wordt het belegd met uien en spek. Soms wordt de flammkuchen ingesmeerd met kwark of een combinatie met crème fraîche. 

Uiteraard kun je ook variëren met toppings. Wat dacht je bijvoorbeeld van gerookte zalm met rode ui en kappertjes of carpaccio. Óok heel erg lekker!

Wij hebben zelf het deeg gemaakt, maar heb je niet veel tijd of geen zin in het maken van deeg dan kun je ook vers Flammkuchendeeg van Tante Fanny gebruiken. Is ook heerlijk!

Rol het deeg uit tot een rechthoek en beleg met de rest van de ingrediënten
Beleg de Flammkuchen met verse rucola

Flammkuchen

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)
Laden...
Aantal: 4 personen
Voorbereidingstijd: 35 minuten (+1 uur rusttijd) Bereidingstijd: 15-20 minuten

Ingrediënten

  • 400 gram tarwebloem (+ extra om te bestuiven)
  • 1 zakje instant gist
  • 2 tl zout
  • 250 ml lauwwarm water
  • 3 grote uien
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 125 ml crème fraîche
  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • 50 gram rucola

Instructies

1

Meng in een kom de bloem met de gist en het zout. Roer het lauwwarme water erdoor en kneed alles tot een soepel en elastisch deeg. Laat het deeg afgedekt met een natte schone theedoek op een warme plek 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.

2

Snijd de uien in plakjes.

3

Smelt de boter in een pan en fruit de uien in ongeveer 10 minuten zachtjes gaar zonder te kleuren. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

4

Verwarm de oven voor op 225 °C.

5

Bestrooi het werkvlak met wat bloem. Rol het deeg uit tot een langwerpige lap van 5 mm dik.

6

Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg het deeg erop.

7

Smeer het deeg in met de crème fraîche. Verdeel de uien en spekreepjes erover en bestrooi met peper.

8

Bak de Flammkuchen in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten knapperig bruin en gaar.

9

Garneer met de rucola.

Notities

Extra benodigdheden: deegroller, bakplaat, bakpapier

Deze recepten vind je misschien ook leuk

Nog geen beoordelingen

Laat een bericht achter