Er gaat niets boven een verse zelfgemaakte erwtensoep. Heerlijk na een lange wandeling als het buiten koud is. Deze traditionele Hollandse soep is dan ook een echt wintergerecht. Hij zit vol met groenten en heeft een heerlijke smaak.
Uiteraard smaakt roggebrood met spek er erg lekker bij, maar een warm gebakken stokbrood smaakt ook heerlijk!
Erwtensoep
Ingrediënten
- 300 gram spliterwten
- 2 schouderkarbonades (ca. 300 g)
- 100 gram spekreepjes
- ¼ knolselderij, geschild en in blokjes gesneden
- 125 gram winterpeen, in kleine stukjes
- 1 prei, gewassen en in stukjes
- 1 ui, gesnipperd
- 2 laurierblaadjes
- 40 gram selderij, fijngesneden
- 2 runderbouillontabletten
- 1 Gelderse rookworst
Instructies
Breng de spliterwten, karbonades en spekreepjes met 1,5 liter water in een grote pan aan de kook. Laat op laag vuur 30 minuten sudderen en verwijder met een schuimspaan het schuim. (Roer de soep af en toe goed door zodat deze niet aanbrandt.)
Voeg de stukjes knolselderij, winterpeen, prei, ui, laurier, de selderij en de bouillontabletten toe aan de soep. Laat ongeveer 30 minuten doorkoken. Als de spliterwten nog niet helemaal zacht zijn, dan langer zachtjes doorkoken.
Neem de karbonades uit de soep, haal het vlees van het bot en snijd het fijn of trek het vlees in draadjes uit elkaar.
Voeg het vlees weer toe aan de soep en breng op smaak met peper.
Snijd de rookworst in schuine plakken en voeg bij de soep.
Nog geen beoordelingen