Zoet

De lekkerste oliebollen

De lekkerste oliebollen

Mijn moeder bakte vroeger altijd zelf oliebollen. Van zelfgemaakt beslag gevuld met appel, rozijnen, krenten èn een beetje sinaasappelschil. Toen ik lang geleden uit huis ging, vroeg ik aan mijn moeder het recept voor deze overheerlijke bollen. Ieder jaar kreeg ik een schaal vol met haar zelfgemaakte bollen mee, maar een aantal jaar geleden vond ik het toch wel tijd worden om zelf aan de slag te gaan.

Op zoek naar het recept kwam ik dus het briefje tegen waar ik alles uitgebreid had opgeschreven. Inclusief de tip om een flesje oud bruin te gebruiken. In het recept staat verse gist, maar gedroogde gist kan uiteraard ook. Deel dan de hoeveelheid verse gist door 3. In dit geval heb je dus 33,33 gram droge gist nodig. 

Tips: 

  • Vergeet niet om alle ingrediënten op kamertemperatuur te laten komen voordat je begint.
  • Dek het beslag af met een vochtige schone theedoek en laat het beslag op een tochtvrije en warme plek rijzen.
  • Houd de temperatuur van de olie in de gaten tijdens het bakken. Als de temperatuur teveel daalt, worden de bollen veel vetter. (Wij gebruiken een BBQ thermometer om de temperatuur in de gaten te houden.)
De lekkerste oliebollen
De lekkerste oliebollen

De lekkerste oliebollen

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordeling)
Laden...
Aantal: ongeveer 60 stuks

Ingrediënten

  • 1 kg bloem
  • 5 eieren
  • 20 gram zout
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 el suiker
  • 4 dl melk
  • 1 ons verse gist
  • 1 flesje oud bruin
  • 200 gram krenten
  • 300 gram rozijnen
  • 5 Elstar appels, in kleine stukjes (ongeveer 750 gram)
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 3 flessen zonnebloemolie

Instructies

1

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

2

Los de gist op in 100 ml lauwe melk met de suiker en vanillesuiker. Laat ongeveer 5 minuten staan.

3

Meng in een grote bak de eieren met de bloem en maak een kuiltje in het midden.

4

Schenk voorzichtig het gist/melkmengsel in de kuiltje.

5

Leg het zout voorzichtig aan een kant. Zorg dat het zout niet in aanraking komt met het gistmengsel.

6

Roer alle ingrediënten in de bak door elkaar en voeg de rest van de melk in delen erbij.

7

Giet het bier voorzichtig in de bak en roer goed door.

8

Voeg de krenten, rozijnen, sinaasappelrasp en stukjes appel bij het beslag en meng alles goed door.

9

Maak een schone theedoek nat, wring het uit en dek de bak af met de theedoek. Zet de bak op een warme plek in huis en laat minimaal 1 uur rijzen.

10

Verwarm de zonnebloemolie in een grote pan op het vuur. (Wij gebruiken een grote braadpan)

11

Zodra de olie een temperatuur heeft van 185 graden kunnen de oliebollen in delen gebakken worden.

12

Maak bollen met behulp van een ijsbollenschep en bak in ongeveer 6 tot 8 minuten gaar.

13

Schep uit de pan met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.

Notities

Extra benodigdheden: grote bak of emmer, schone theedoek, grote pan bijv. braadpan, ijsbollenschep en schuimspaan

Deze recepten vind je misschien ook leuk

Nog geen beoordelingen

Laat een bericht achter