De meeste recepten met beenham zijn met honing en mosterd. Hier is uiteraard niks mis mee en ook erg lekker, maar we wilden eens wat anders proberen. Daarom hebben we ervoor gekozen om de beenham te garen in de cola. Het klinkt misschien wat gek om te gaan koken met cola, maar de beenham krijgt er een heerlijke licht zoete smaak van. Het maken van dit recept is niet moeilijk en zeker het proberen waard!
Beenham in cola uit de Dutch Oven
Ingrediënten
- 500 gram beenham
- 4 el olijfolie
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 500 ml cola regular
- 2 el honing
- 2 el mosterd
- 2 el bruine basterdsuiker
- Rub
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl venkelpoeder
- 1 tl komijn
- 1/2 tl suiker
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl kaneel
- 1 tl peper
Instructies
Snipper de rode ui en hak de tenen knoflook fijn.
Maak de rub door de kruiden te mengen.
Dep de beenham droog en smeer rondom in met de rub.
Steek de BBQ aan en ga voor een directe zone van ongeveer 150 graden.
Plaats de Dutch Oven op de BBQ en doe de olijfolie erin.
Schroei de beenham rondom dicht en bak de ui en knoflook een minuutje mee.
Voeg de cola, honing, mosterd en basterdsuiker toe en sluit de Dutch Oven.
Haal de Dutch Oven van de BBQ en leg de plate setter neer (Indien je geen kamado hebt, zorg dan bij het begin dat je een directe en indirecte zone hebt.)
Zorg voor een indirecte warmte van ongeveer 120 graden.
Bij een kerntemperatuur van 65 graden is de beenham klaar.
Laat de beenham 5 minuten rusten.
Kook ondertussen de saus in zonder deksel tot de gewenste dikte.
Snijd de beenham in dunne plakken en serveer de saus apart.
Notities
Extra benodigdheden: Dutch Oven
Nog geen beoordelingen